1 Ağustos 2009 Cumartesi

Birlikte yaşadığınız birçok yapay malzemenin sağlığınız için risk taşıdığını biliyor musunuz?

ahşap evAhşap, oda içerisindeki nemi dengelediği için insanların sağlığına ve bağışıklık sistemine olumlu etkileri olan bir malzemedir. Bunun yanında, yüksek yüzeysel sıcaklığı nedeniyle, düşük ısı dalgalanmalarında rahat bir iç mekan sıcaklığını yakalama şansı oluşur. Bu durum odada bulunanlar tarafından belli bir düzeyde rahatlık duygusu olarak hissedilir. Yine bu yüzey sıcaklığı, buğu oluşumunu da önler.

Ahşap, belirgin ısısının yüksekliğinden dolayı aynı miktarda olduğunda diğer malzemelere göre sıcaklığının değiştirilmesi için daha fazla ısıya ihtiyaç duyar. Bu neden ortam sıcaklığı açısından dengeleyici bir görevi vardır.
Ateşte kurutulmuş bir tahta çok iyi bir elektrik yalıtkanıdır. Hava ile kurutulmuş ahşapta da yalıtkanlık belirli ölçüde aynıdır. İnsan sağlığı için olumsuz etkileri olan statik elektrik ahşapta gözlenmemiştir. Fakat metal, plastik ve diğer malzemelerde bu söz konusudur. Bu nedenle ahşap sağlıklı bir malzeme olarak önerilmiştir. İnsanın tanıdığı en eski yapı malzemesi olan ahşap, sağlığımıza her açıdan dosttur. Aynı şeyleri PVC ve MDF için söylememiz mümkün değildir.
PVC üretimi çevre düşmanı klora, kansere yolaçan vinilklorür monomerine ve etilendiklorüre dayanır. PVC üretilen fabrikaların civarında yaşayanlar su ve havada ciddi toksik madde kirliliğine maruz kalırlar. PVC üretimi esnasında, ana maddeye stabilite ve kullanım kolaylığı sağlayan birçok katkı kullanılmaktadır. Bu nedenle PVC ürünlerinin kullanımı ve atımı esnasında insanlar, ftalat, kurşun, kadmiyum, kalay ve bunlar gibi toksik maddelere maruz kalmaktadırlar. PVC'nin yanması halinde ortaya çıkan Dioksin yeryüzünde bilinen en toksik maddelerden biridir.
Ahşap yongalarının üreformaldehit reçinesi ile birbirine bağlanmasıyla elde edilen ve sunta, HDF ve MDF gibi adlar alan yonga levhalar, ucuzlukları nedeniyle mobilya, parke, mutfak dolabı ve kapılarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Panel ya da Amerikan kapı olarak anılan kapılar, seren ve göbek gibi gerçek kapı elemanlarına şeklen benzetilmiş yonga levhaların araları boşluklu olarak kullanılmasıyla üretilirler. Son yıllarda tamamı dolu MDF'den üretilen kapılar da kullanılmaya başlamıştır. Bu ürünlerin bünyesindeki üreformaldehit reçinesi, ortama sürekli bir şekilde, bilinen bir karsinojen olan formaldehit salarlar. İşte bu nedenle yonga levha ürünlerinin masif ahşap ürünlerle ikame edilmesi yönünde tüm dünyada artan bir bilinçlenme yaşanmaktadır.

Ahşapla insan psikolojisi arasında, rakipsiz ve doğal bir uyumluluk vardır. Ahşabın elektrostatik yük taşımaması ve doğal ısısı nedeni ile ahşaba dokunmak, hatta aynı ortamda bulunmak bile insanda olumlu duygular uyandırır. Elektrostatik yük taşıyan, yandığında insana ve doğaya zehirli gazlar yayan, PVC ve MDF gibi sentetik esaslı malzemelerde ise bu etkileşim genellikle olumsuz yöndedir. Ahşap pencere ve kapılar insanı evinde rahat ve huzurlu hissettirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder