1 Ağustos 2009 Cumartesi

Modern Lamine Ahşap Pencere Tasarımı

PVC pencerelerin çelik profil ile desteklenmesi gerekmektedir. PVC profiller, uzun süreli baskı altında şekil değiştirme eğilimindedirler. İçindeki saç profil köşelerden dolaşmadığı için, bazı olumsuz durumlarda PVC pencere kanadı deforme olabilir. Bunun sonucunda kanat kötü açılır ve kapanır. Deforme olmuş kanadın düzeltilmesi ise imkansızdır. Benzer zaaflar içi boş panel kapılarda da geçerlidir.
Modern ahşap pencere ve kapı sektörü için referans konumundaki Arbor ürünleri ise ahşabın doğasındaki sağlamlığı modern teknolojiyle kullanıma hazır hale getirerek çok daha büyük açıklıkları çok daha sağlam bir şekilde dolduruyor. Ahşap profil, yüzeyi parmak birleşmesiz ve budaksız, zamanla çarpılmasını ve dönmesini önleyen son teknoloji laminasyon işlemi ile üretiliyor. 0,2 mm hassasiyetle üretilen doğrama kesitleri DIN 34-1-1 D standartlarında olup birleşme morsa zıvanalı. Arbor'un bir diğer özelliği çift zıvana kullanımı.

Arbor ürünlerini geleneksel ahşap üretiminin aksine stabil kılan farklılık kullanılan SIFIRLAMA tekniği. Nem oranlarındaki farklılıkları % 2'yi geçmeyen parçalar hem X hem Z eksenlerinde birleştirilerek dönme güçleri sıfıra yaklaştırılırken, birleşim detaylarının kullanım esnasında algılanmasına izin verilmez. Lamba - zıvana birleşimlerinde ise parçaların nem farkı % 2'yi geçmez ve her bir parça % 14'ten fazla nem içermez. Kayıt birleştirmelerde hava ve su geçirmez özelliği olan çevreci D4 sınıfı tutkal kullanılır.

Arbor pencerelerindeki cam paketi altında havalandırma ve su tahliye kanalı mevcut. Cam çıtalarının cam paketinin yerleştirilmesinin ardından başsız çiviler yardımıyla sabitlenmesi ile vidasız, pürüzsüz çıta yüzeyi elde edilir. Ürün detaylarındaki çözümler ve uygulanan yüzey işlemleri ile kullanım esnasında oluşabilecek çürüme ve kemirilme risklerine karşı gereken tedbirler alınmıştır.

Arbor ahşap pencere profil kesitleri hem pencerenin ömrüne, hem kullanım kolaylığı ve estetiğine hizmet edecek şekilde tasarlanıyor. Arbor ahşap pencere profili aşağıdaki özelliklere sahip:

•Üzerine düşen su, doğrudan ve kontrollü şekilde uzaklaşır.
•Su ve nem tutan yuvalar ve kılcal derzlere izin verilmez.
•Cam takılan boşluklar, ilgili talimat ve normlara uygundur.
•Aksesuarların ürün izerinde uzun süre hizmet vermesi sağlanır.
•Profilin kenar ve köşeleri, yeterli ve düzgün boya kalınlığı oluşmasına imkan verecek tarzda tasarlanmıştır.

pencere profilleri






Arbor ahşap kapı ve pencereleriyle ilgili daha fazla bilgi için www.arbor.com.tr.

Ahşap ve Ekoloji


ağaçlandırma -->
“Ahşap toksik kimyasallarla değil, su, güneş, toprak ve havayla üretilir... “

Ahşap kendiliğinden çoğalan tek yapı malzemesidir. Ahşap kullanılırsa Dünya'da miktarı sınırlı hammaddeler tüketilmemiş olur. Ahşap güneş enerjisi ile çoğalır. Ağaç büyürken, sera gazlarından karbondioksiti kendi bünyesine katarak, bu gazın atmosferdeki miktarını azaltır. Ağaçlar 1 ton tomruk üretimi için fotosentez yoluyla yaklaşık 1,9 ton karbondioksit emip, oksijen üretir ve
500 kg karbon stoklarlar. Her yıl 1 hektar orman havada asılı duran 50 ton tozu ortadan kaldırmaktadır. Orman zeminleri özellikle yamaçlarda ağaç kökleri tarafından erozyona karşı tutulmaktadır.
-->
Diğer yapı malzemelerine nazaran ahşabın hazırlanması ve işlenmesi de minimum enerji tüketimi ile gerçekleşir. Örneğin 3 m uzunlukta çelik bir profilin üretimi 561 kWsaat enerjiye malolurken bu rakam ahşap bir profil için sadece 60 kWsaattir. Ayrıca ahşap pencereler sadece su kullanılarak temizlenebilirler.Ormanlar, CO2'yi oduna çevirerek yok ederken, 'atıkgaz' olarak saf oksijen üretirler. Bu, diğer proseslerin tam tersidir. Ahşap ancak tekrar yandığında CO2 açığa çıkar ki, bu sırada da elektrik veya ısı enerjisi üretilmiş olur. Oysa PVC'nin geri dönüşümü, bunun için gerekli tesislerin azlığı ve uzaklığından ötürü zor ve maliyetlidir.
Ağaca dayalı endüstrilerin çevrenin yanısıra yöresel ekonomilere de büyük katkısı vardır. Almanya'da ağaç işleri sektörü otomotiv sektöründen daha fazla istihdam yaratmakta, elektronikten daha fazla ciro sağlamaktadır. Almanya'da yalnız ahşap doğrama sanayiinde yaklaşık 20,000 kişi istihdam edilmekte, yılda 2,9 milyon ahşap pencere üretimiyle toplam pencere ihtiyacının önemli kısmı ahşap olarak karşılanmaktadır.
Ağacın işlenmesi neredeyse sıfır atığa yolaçar. Tüm yan ürünler ve fireler diğer kullanım alanları için kıymetli hammadde görevi görürler. Örneğin ülkemizde ahşap pencere ve kapı üretiminde lider pozisyonda olan Arbor'da tüm fire ve talaşlar işletmenin ısı ihtiyacını karşılamakta kullanılmaktadır. Ahşap, doğal döngünün bir parçasıdır ve sorunsuz şekilde yok edilir veya yeniden değerlendirilir. Arbor'da ahşap doğramalar su bazlı ve çevreci boyalarla boyandığından, bu boyalar da doğada kolaylıkla yok olurlar. PVC ve yongalevha atıklarının yokedilmesi ise büyük bir çevre problemidir.

çevre kirliliği
-->
Ahşap ürünlerin kullanımı ile ilgili yaygın bir tereddüt bu ürünlerin üretimi için kesilen ağaçlara dayanmaktadır. Gerçekten de dünyada kullanılan ağaçların bir kısmı tehdit altındaki ormanlara dayanırken bir kısmı da ekonomik mantıkla yönetilen ormanların ürünüdür.
Arbor ürünlerinde kullanılan ağaç türlerinin tümü ikinci tür ormancılığın sonucu... Bu ağaçların kullanımı üretici ülkelerin devlet politikalarınca desteklenmektedir.
Örneğin Almanya'da 200 yıldır ormanlar sürdürülebilirlik ilkesine, yani kullanılan maksimum ağaç miktarı kadar ağacın yetiştirilmesi ölçütüne göre yönetilmektedir. 1992 yılında ise Birleşmiş Milletler, Rio de Janeiro'daki Yeryüzü Zirvesi'yle, sürdürülebilir orman yönetimini küresel bir zorunluluk olarak ortaya koymuştur. Bir ormanın yaklaşık 40 yaşını geçmesiyle birlikte kerestelik ağaçlar elde edilebilir hale gelir. Çünkü bu yaştan sonra ağacın büyüme hızı neredeyse durur. Ağaçlar, büyüme esnasında karbondioksiti oksijene çevirdikleri için, doğaya en faydalı olanlar, büyüyen genç ağaçlardır. Bu yüzden, olgun ağaçların kesimi ve yeni fidanların dikimine dayanan bir yetiştirme doğa için daha faydalıdır. Almanya'da atalarının 100 yıl veya daha öncesinde oluşturduğu ormanları kullanan iki milyonun üzerinde orman sahibi bir tür nesiller arası dayanışmayla çalışırlar.
-->
Yapay ürünlerin tüketimi bunların üretimini ayakta tuttuğu gibi, orman ürünlerinin tüketimi de bu tür ormanları ayakta tutmaktadır. Bu durumda bilinçli üretilen ahşabın tüketimi ormancılığı desteklemekte, çevrenin korunmasına yardımcı olmaktadır.
ağaç

Karşılaştırılan Değer
Ahşap
PVC
Başlangıç maddesi
Su, toprak, hava ve güneş
Petrol ve ağır metaller
Geri dönüşüm
En iyi çevreci malzeme(EMPA'92)
Sorunlu
Atıkların yok edilmesi
Sorunsuz
Sorunlu
Hammadde temini
Ormanlardan
Petrokimya tesislerinden










-->
Tüm bu nedenlerle, hiçbir ülkede tehdit altındaki türlerin dışında ahşap kullanımını sınırlayan kanunlar yoktur. Oysa Almanya'da yasalar, PVC kullanımına 256 farklı kanun ile, yasak veya güçlü sınırlamalar getirmektedir.

Birlikte yaşadığınız birçok yapay malzemenin sağlığınız için risk taşıdığını biliyor musunuz?

ahşap evAhşap, oda içerisindeki nemi dengelediği için insanların sağlığına ve bağışıklık sistemine olumlu etkileri olan bir malzemedir. Bunun yanında, yüksek yüzeysel sıcaklığı nedeniyle, düşük ısı dalgalanmalarında rahat bir iç mekan sıcaklığını yakalama şansı oluşur. Bu durum odada bulunanlar tarafından belli bir düzeyde rahatlık duygusu olarak hissedilir. Yine bu yüzey sıcaklığı, buğu oluşumunu da önler.

Ahşap, belirgin ısısının yüksekliğinden dolayı aynı miktarda olduğunda diğer malzemelere göre sıcaklığının değiştirilmesi için daha fazla ısıya ihtiyaç duyar. Bu neden ortam sıcaklığı açısından dengeleyici bir görevi vardır.
Ateşte kurutulmuş bir tahta çok iyi bir elektrik yalıtkanıdır. Hava ile kurutulmuş ahşapta da yalıtkanlık belirli ölçüde aynıdır. İnsan sağlığı için olumsuz etkileri olan statik elektrik ahşapta gözlenmemiştir. Fakat metal, plastik ve diğer malzemelerde bu söz konusudur. Bu nedenle ahşap sağlıklı bir malzeme olarak önerilmiştir. İnsanın tanıdığı en eski yapı malzemesi olan ahşap, sağlığımıza her açıdan dosttur. Aynı şeyleri PVC ve MDF için söylememiz mümkün değildir.
PVC üretimi çevre düşmanı klora, kansere yolaçan vinilklorür monomerine ve etilendiklorüre dayanır. PVC üretilen fabrikaların civarında yaşayanlar su ve havada ciddi toksik madde kirliliğine maruz kalırlar. PVC üretimi esnasında, ana maddeye stabilite ve kullanım kolaylığı sağlayan birçok katkı kullanılmaktadır. Bu nedenle PVC ürünlerinin kullanımı ve atımı esnasında insanlar, ftalat, kurşun, kadmiyum, kalay ve bunlar gibi toksik maddelere maruz kalmaktadırlar. PVC'nin yanması halinde ortaya çıkan Dioksin yeryüzünde bilinen en toksik maddelerden biridir.
Ahşap yongalarının üreformaldehit reçinesi ile birbirine bağlanmasıyla elde edilen ve sunta, HDF ve MDF gibi adlar alan yonga levhalar, ucuzlukları nedeniyle mobilya, parke, mutfak dolabı ve kapılarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Panel ya da Amerikan kapı olarak anılan kapılar, seren ve göbek gibi gerçek kapı elemanlarına şeklen benzetilmiş yonga levhaların araları boşluklu olarak kullanılmasıyla üretilirler. Son yıllarda tamamı dolu MDF'den üretilen kapılar da kullanılmaya başlamıştır. Bu ürünlerin bünyesindeki üreformaldehit reçinesi, ortama sürekli bir şekilde, bilinen bir karsinojen olan formaldehit salarlar. İşte bu nedenle yonga levha ürünlerinin masif ahşap ürünlerle ikame edilmesi yönünde tüm dünyada artan bir bilinçlenme yaşanmaktadır.

Ahşapla insan psikolojisi arasında, rakipsiz ve doğal bir uyumluluk vardır. Ahşabın elektrostatik yük taşımaması ve doğal ısısı nedeni ile ahşaba dokunmak, hatta aynı ortamda bulunmak bile insanda olumlu duygular uyandırır. Elektrostatik yük taşıyan, yandığında insana ve doğaya zehirli gazlar yayan, PVC ve MDF gibi sentetik esaslı malzemelerde ise bu etkileşim genellikle olumsuz yöndedir. Ahşap pencere ve kapılar insanı evinde rahat ve huzurlu hissettirir.